Jag pratar ofta med mina ungdomar angående vad som händer på sociala medier. I deras värld är det ju mest forum som ”Snap”och ”Insta”  som gäller och angående det förstnämnda lutar de sig  lite tillbaka i tanken att det man skickar försvinner ju lika snabbt. Fast gör  det verkligen det?  Såklart nej, någonstans hamnar ju alltid  det man väljer att skicka/posta  och inte allt för sällan görs ju skärmavbilder och då finns det ju förevigat direkt. 

Det är lite försent att komma på att det man postade på sina olika sidor  kanske inte var så lämpligt. Att ha den tron och tanken ”jag radderar det bara så har det inte existerat”, alltså, dessa samtal har jag med ungdomarna flera gånger per vecka vilket jag är glad att jag kan ha.  Jag tänker då att de kanske lär sig någonting och tar med sig det vidare i livet.  Allt man skriver ska man kunna stå för och säga face go face, det är en gyllene regel tycker  jag.  Att det behövs information i tidig ålder, det förstår jag. Barn  och ungdomar gör ju precis som vuxna gör och inte säger och det finns ju en uppsjö av exempel på hur illa det kan se ut i de storas ”värld”. Jag har personligen så många exempel som handlar om mig och där tom. ”friska” och ”normalt fungerande” personer gillar, hejar på och kommenterar. Dessa inlägg kan ju tas bort hur mycket som helst, men det hjälper ju inte om det finns andra kloka människor som reagerar, tar skärmdumpar och sedan skickar de till de berörda och utsatta personerna. Man kan radera hur mycket som helst, men från den dagen man bestämmer sig för att lägga ut någonting så består det för alltid oavsett om man väljer  att trycka på ”delite. ” eller ej.

Går saker och ting också vidare till polis eller åklagare,  ja då har de ju alla möjligheter till att återskapa det som tagits bort och ser till att matcha det med de anmälda skärmdumparna . Det tror åtminstone jag. 

Av fel har man alltid möjligheten till  att välja vägen att komma rätt. Ibland behöver man kanske också komma till en punkt där det inte finns en annan utväg än att välja om och att försöka göra rätt. Alla människor som har viljan till att försöka är också värda att supportas till att komma vidare.  Det sista som överger är ändå alltid hoppet och ordspråket ”Älska, glömma och förlåta” står sig ALLTID❤️✨

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *