De olika bitar jag väljer att jobba med i arbetet med barn och unga kommer ofta (vill nog påstå ALLTID) ifrån egna erfarenheter och ifrån möten med olika människor i mitt vuxna liv. Jag väljer på så vis att förhålla mig till situationer jag ibland upplever som både jobbiga och direkt elaka då det handlar om vuxna, men tar dem med mig som erfarenheter, förvaltar dem och gör dem till någonting fint och bra för våra barn och unga istället. Även om det också finns många bra exempel att också använda så blir de här ”dåliga exemplen på hur man inte bör vara och bete sig” goda exempel i arbetet med våra unga.

Att arbeta förebyggande och med yngre är det absolut bästa jag vet. Att få lägga hela sin själ och hjärta i någonting och att få forma sitt arbete utifrån värderingar och tillvägagångssätt som jag själv starkt tror på genom exempel direkt ifrån livet, ja det är någonting jag inte kan använda tillräckligt och nog

För vad finns det egentligen för mening med att öppna munnen, spotta ur sig några kommentarer om de inte är upplyftande och snälla? Precis varje människa behöver den positiva kritiken och inte tvärtom. Visst, att få kommentaren ”-men nu ser du trött ut!” kan ju sägas för att vara just snäll och omtänksam men om det är mer vanligt med sådana liknande kommentarer, eller bara en tystnad och ingen positiv kred.. för någonting mer eller mindre så är det väl ändå bättre att strunta i att säga de mindre upplyftande och direkt elakt träffande kommentarerna också?! När jag hade en period då tröttheten verkligen lyste och det speglade hela mig, då jag kände och faktist också var mer sliten än någonsin och fick just liknande kommentar så blir man ju bara ledsen och nedtryckt. Man blir ju inte direkt piggare i sådant läge. Varför inte istället säga: ”jag vet hur mycket du går igenom just nu och hur jobbigt du tycker att det är. Jag ser att det påverkar dig och du ser trött ut. Finns det någonting som jag kan göra för dig?” Som sagt, säga det man ser men i ett syfte att vara snäll och om man annars är duktig på att vara upplyftande och vänlig så kan man kanske ta emot en sådan kommentar lite bättre. Det blir mer substans i det hela än bara missunnsamhet, avundsjuka. Ett eget dåligt samvete som jag tyvärr också tror speglas i dessa lite mindre snälla och ogenomtänkta (eller elakt genomtänkta) utspelen.

Nej, mer vänlighet efterlyser jag oss medmänniskor emellan. Visst, att ge sig på andra för att man både är missnöjd och känner sig dålig själv det är sedan gammalt tänker nog många, men jag vill tänka och tro att det är föränderligt, men vi måste börja den förändringsprocessen redan hos våra barn och unga.

Denna vecka fortsätter jag med fler klassrumsbesök bland våra åk.4:or i skolan . Respekt, medmänsklighet och schyssta kompisar. Precis som det ska vara tidigt och livet ut❤️