Medberoende, även det är en skrämmande sjukdom som är allt för vanlig för personer i en missbrukares närhet och som inte direkt hjäper till att det ska bli någon förändring. Dessa personer närs av varandra och tillslut har det gått så vansinnigt långt, alldeles för långt att det nästan blir omöjligt för någon slags positiv utveckling och förändring. Det är inte helt ovanligt att en omgivning nära en missbrukare är de som både köper hem alkohol, serverar den och själv skålar med trots att de finns en historik av just för mycket med alkoholintag.

Förändringar, att gå emot en missbrukares krav och att bryta saker och ting är för svårt och alldeles för hårt. Det är så många människor som hannar i den här sjukdomen som ett medberoende är och det är så hemskt. Jag tycker på riktigt så vansinnigt synd om dem. Deras liv och hela vardag, pengar ja allt går till att hjälpa en enda person. De andra nära runt omkring blir lidande, men det tycks de inte se när de håller på som värst och mest. De tror sig göra det som krävs för den sjuka i sin närhet. Det blir som en endaste ond spiral och hjälp, ja det ser nog de flesta som har mer ”friska ögon”, det blir mest bara en ”stjälp”😢

Så,så ledsamt och tragiskt vad missbruk gör mot så otroligt många människor runt omkring, inte enbart den drabbade som fastnat i skiten.